Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

15 ΜΑΡΤΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ



Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, οι Έλληνες καταναλωτές βρισκόμαστε στη πιο δεινή θέση σε σχέση με τους Ευρωπαίους καταναλωτές, από κάθε άποψη.
Με τις συνεχείς μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, με ελάχιστο έως και μηδενικό εισόδημα για 1.300.000 άνεργους συνανθρώπους μας και με την ακρίβεια να διατηρείται στα ύψη, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει εξανεμιστεί και το βιοτικό μας επίπεδο έχει καταβαραθρωθεί.
Δεν είναι πλέον σπάνιο το φαινόμενο της αδυναμίας ακόμη και των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού- όπως είναι τα παιδιά και οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας-  να ικανοποιήσουν τις βασικές διατροφικές τους ανάγκες.
Τα ζητήματα ασφάλειας των
προϊόντων είναι επίσης σημαντικά, μια που οι καταναλωτές με τα περιορισμένα εισοδήματά μας, προκειμένου να καλύψουμε ανάγκες σε είδη διατροφής,
σε είδη πρώτης και καθημερινής ανάγκης και σε διαρκή καταναλωτικά αγαθά, αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε προϊόντα αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας.
Το κράτος αδυνατεί να προστατεύσει όλους εμάς τους καταναλωτές, τόσο στα ζητήματα ασφάλειας, όσο και στα ζητήματα της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας και των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών. Με αναποτελεσματικούς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με κυρώσεις που προβλέπουν χαμηλές ποινές και επιτρέπουν την παρανομία, κρατική μηχανή και κυβέρνηση παρακολουθούν αφημένες στην ιδεοληψία της αυτορρύθμισης της αγοράς.
Αυξήσεις στους άμεσους και έμμεσους φόρους, στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα, εκτός του ότι εντείνουν την ακρίβεια, δημιουργούν «έμφραγμα» στα οικονομικά των νοικοκυριών μας.
Τέλος, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αντί να βλέπουν πιθανότητες λύσης για να περισώσουν την περιουσία τους, βλέπουν την Τρόϊκα να περιορίζει δραματικά τις όποιες δυνατότητες είχαν με το Νόμο 3869/10, γνωστό και ως «νόμο Κατσέλη», προς όφελος των τραπεζών.
Στις 15 Μάρτη 2013, μπαίνει επιτακτικά η ανάγκη για:
·         Προστασία των καταναλωτών στα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας των προϊόντων και υπηρεσιών
·         Κτυπήματος της ακρίβειας και μείωσης των τιμών
·         Πολιτικές που θα προστατεύουν τους δανειολήπτες και την περιουσία τους, ενισχύοντας το νόμο 3869/10
·         Ανάπτυξη ενός δικτύου Αλληλεγγύης από κράτος, πολίτες, αλλά και επιχειρήσεις, προκειμένου να βοηθηθούν οι συνάνθρωποί μας που βρίσκονται σε απόλυτα δυσχερή οικονομική κατάσταση


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου